Comunicat CAT

Defensem els Drets Humans #DefensemDDHH

Campanya per la llibertat d’expressió i contra la criminalització de la solidaritat amb Palestina

Dóna suport als Drets Humans, dóna suport a la llibertat d’expressió

Nosaltres, defensores dels Drets Humans i de la lluita no violenta del poble palestí pels seus drets establerts per l’ONU, hem estat acusades de delictes en relació amb els esdeveniments que van tenir lloc a l’agost de l’any 2015 durant el festival de reggae Rototom Sunsplash a Benicàssim. Considerem que això és una violació flagrant de la llibertat d’expressió i un intent de criminalitzar i reprimir el nostre dret democràtic a la defensa dels Drets Humans tant als nostres territoris com internacionalment.

Hem estat acusades per Abel Isaac de Bedoya de cometre actes de coaccions, amenaces i incitació a l’odi. Aquesta acusació s’ha realitzat a través d’una instrumentalització injusta del nostre pacífic qüestionament i generació d’un debat públic en torn del Festival Rototom Sunsplash i de la invitació d’un artista amb un historial de defensa de crims de guerra i de violacions greus dels Drets Humans, d’incitació a l’odi racial, de negació de l’existència del poble palestí, de col·laborar en la recaptació de fons per a l’exèrcit de l’apartheid israelià a través de l’associació d’Amics de l’Exèrcit Israelià (FIDF), i amb documentades connexions amb grups extremistes i fonamentalistes violents. La identitat de l’artista mai no ha tingut cap tipus de rellevància en la nostra campanya. Considerem que qualsevol persona -independentment de la seua identitat- que defensa i/o col·labora amb aquest tipus de crims extremistes, racistes i violents no és coherent amb un festival, com el Rototom Sunsplash, que té una llarga trajectòria de compromís amb la pau i els Drets Humans.

Tot el nostre pacífic qüestionament i generació d’un debate públic en torn del Festival Rototom Sunsplash i de la invitació d’un artista es va dur a terme a través de canals públics com Twitter, en exercici de la nostra llibertat d’expressió i de l’acció política legítima no violenta. En l’estiu de 2014, l’any anterior, les bombes israelianes queien sobre Gaza i assassinaren més de 2.100 persones (incloent més de 500 xiquetes i xiquets). En aquelles setmanes, l’organització del Fòrum Social del Rototom Sunsplash va convidar BDS País Valencià, grup al que pertanyen algunes de les acusades de hui, per participar en el seu fòrum de debat. Allà vam estar acompanyades del periodista David Segarra, supervivent de l’assalt de l’exèrcit israelià a la Flotilla de la Llibertat al 2010, en el qual van ser assassinades 10 persones. Matisyahu va justificar aquest atac que quasi acaba amb la vida d’aquest periodista valencià.

El lletrista de l’artista, Ephraim Rosenstien, és ell mateix un colon en una colònia il·legal de Cisjordània. Rosenstien està vinculat a Honenu, una organització israeliana que defensa el terrorisme dels colons que diàriament ataquen la població palestina per expulsar-la de les seues terres. El mateix Matisyahu, un mes després del Rototom 2015, va donar-se la mà alegrement amb un líder dels colons a Cisjordània mentre afirmava “vam guanyar la batalla” (del Rototom). Les colònies israelianes de Cisjordània no només violen el dret internacional i han estat condemnades recentment pel Consell de Seguretat de l’ONU en la seua resolució 2334 del 23/12/2016, sinó que acullen a colons que ataquen violenta i quotidianament la població palestina, com el colon israelià que va cremar vius fins la mort un nadó palestí de 18 mesos, sa mare i son pare menys de tres setmanes abans de l’inici del Rototom 2015. No podem oblidar tampoc com Matisyahu va posar la seua música i el seu treball al servei de l’organització d’Amics de l’Exèrcit Israelià (FIDF), que recapta fons per a l’exèrcit de l’Estat d’Israel, que va massacrar, reiterem, més de 500 xiquetes i xiquets de Gaza a l’estiu de 2014.

Considerem que aquestes falses acusacions contra nosaltres són part d’una estratègia molt més àmplia, finançada i dirigida per Israel i els seus grups de pressió, per criminalitzar les campanyes pacífiques i els suports als Drets Humans del poble palestí, i, en particular, dirigida contra el moviment Boicot, Desinversió i Sancions (BDS) per la llibertat palestina, la justícia i la igualtat. Evocant el període més fosc de la repressió a la Sud-àfrica de l’apartheid, l’estratègia d’Israel contra el BDS empra la guerra legal, l’espionatge i una intensa propaganda.

Impulsada el 2005 per més de 170 organitzacions de la societat civil palestina, el moviment de Drets Humans BDS fa una crida a les persones de consciència, les organitzacions de la societat civil, confessions, sindicats i col·lectius de base d’arreu del món per aplicar una pressió no violenta al sistema d’ocupació, apartheid i colonització d’Israel amb l’objectiu d’aconseguir l’aplicació del dret internacional i dels Drets Humans.

El moviment BDS s’inspira en la lluita sud-africana contra l’apartheid i en els boicots internacionals que van ajudar a assolir els seus objectius, així com en el moviment pels drets civils de Rosa Parks, Martin Luther King o Nelson Mandela.

Respectem els principis del moviment BDS, que rebutja totes les formes de racisme, inclòs l’antisemitisme. El suport jueu al BDS ha augmentat considerablement en els últims anys, especialment als Estats Units, on una enquesta realitzada al novembre de 2014 per part d’un lobby d’Israel revelava que el 46% dels homes jueus estatunidencs no ortodoxos menors de 40 anys donen suport a un boicot total a Israel.

S’estiga d’acord o no amb el moviment BDS i amb les seues tàctiques, cal acceptar que la defensa dels drets palestins en virtut del dret internacional a través d’un moviment no violent, inclusiu i antiracista, com és el BDS, és absolutament legítim sota la llibertat d’expressió. Aquesta és precisament la posició oficial de la Unió Europea (UE).

Federica Mogherini, cap de la diplomàcia de la UE, va dir: “La UE es manté ferm en la protecció de la llibertat d’expressió i la llibertat d’associació d’acord amb la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, aplicable en el territori dels Estats membres de la UE, incloent les accions de BDS realitzades en aquest territori. La llibertat d’expressió, tal com se subratlla en la jurisprudència de la Cort Europea de Drets Humans, també és aplicable a la informació o les idees que puguen ofendre, xocar o pertorbar l’Estat o qualsevol sector de la població.”

A més de la UE, els governs de Suècia, Irlanda i Països Baixos, així com les principals organitzacions internacionals de Drets Humans, entre elles Amnistia Internacional, la Federació Internacional de Drets Humans i la Unió de Llibertats Civils Americana (American Civil Liberties Union), han defensat el dret de cridar al boicot contra Israel com una qüestió indissociable de la llibertat d’expressió.

Un informe d’un organisme oficial de l’ONU, la CESPAO, va afirmar en març del 2017 que Israel és un Estat d’apartheid (un crim contra la humanitat segons l’Estatut de Roma del Tribunal Penal Internacional) i que l’eina de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) és legítim. No només això, sinó que assenyalava que “els governs nacionals haurien de donar suport a les mesures de boicot, desinversió i sancions [BDS] i respondre de manera positiva als avisos d’aquestes iniciatives” i que “s’haurien realitzar esforços per expandir el suport a les iniciatives de boicot, desinversió i sancions [BDS] entre els actors de la societat civil”.

Per unanimitat, el Congrés dels Diputats i les Diputades de l’Estat espanyol, el juny de l’any 2017, va afirmar el dret al BDS i la seua protecció per la llibertat d’expressió aprovant “reconèixer i defensar el dret a les activitats legals i pacífiques dels activistes de drets humans palestins, israelians i d’altres països protegides per la llibertat d’expressió i reunió, com el dret a promoure campanyes de boicot, sancions i desinversions [BDS]”.

L’any 2018, l’Ajuntament de València i les Corts Valencianes van adherir-se a la campanya BDS a través de la seua declaració d’Espais Lliures d’Apartheid Israelià (ELAI). Es van convertir, respectivament, en la ciutat i el parlament adherits al BDS que abasten a més població del món. Tant la moció aprovada a l’Ajuntament de València (pp. 180-194) com la resolució aprovada a les Corts (Resolució 1.429/IX, sobre la defensa dels drets humans a Palestina) van fer referència al nostre cas i van donar-nos suport. En els seus punts 11 tant de la moció de l’Ajuntament de València com de la resolució de les Corts Valencianes, les dues institucions públiques van acordar “condemnar els atacs de descrèdit i criminalització que estan rebent les i els defensors valencians dels Drets Humans del poble palestí”.

Donen suport o atenen el BDS personalitats internacionals del pes del científic Stephen Hawking, el Premi Nobel de la Pau Desmond Tutu, el supervivent del camp de concentració nazi de Buchenwald i coautor de la Declaració Universal dels Drets Humans, Stéphane Hessel, o supervivents de l’Holocaust com Hajo Meyer, Hedy Epstein, Suzanne Weiss, Alfred Grosser i Chava Folman Raban, els quals han demanat la fi de l’ocupació, l’apartheid i la colonització a Palestina. A l’agost del 2014, centenars de víctimes jueves de l’Holocaust van demanar el “boicot complet” a Israel.

Com a defensores moralment coherents dels Drets Humans, denunciarem i farem públiques les manipulacions i mentides llançades contra nosaltres pel lobby d’Israel i els seus partidaris a l’Estat espanyol i cridarem a la mobilització de les xarxes de suport mutu i solidaritat. Tota aquella persona a qui l’importe la protecció dels Drets Humans i dels drets polítics, especialment el dret a la llibertat d’expressió, veurà aquesta caça de bruixes contra nosaltres com una amenaça al principi de la llibertat d’expressió i un intent de silenciar la solidaritat amb les causes dels Drets Humans, com la causa del poble palestí.

Us demanem nodrir aquesta xarxa de solidaritat. Signa i fes córrer la veu.

Per signar/adherir-te/dona suport, envia un mail posant com a assumpte el teu nom, cognoms i professió (o el nom de l’organització) a defensemddhh@gmail.com
Gràcies!